rårakor

Om man går efter mottot "Så få ingredienser som möjligt" så hamnar rårakor högt upp. Ingredienser: Potatis. Riv potatis, salta o peppra, stek som tunna plättar i smör. Lingonsylt till. (Gräv i skåpet. Kanske har ni en sån här mackapär, en Mouli-Julienne,  som behöver komma ut o rastas?) I sista numret av  Mer smak fanns ett recept på tillbehör som vi provade och gillade. :En burk cannelinibönor, en vitlöksklyfta, 1/2 citron (skal o saft), 1/2 lime (skal o saft), färsk basilika, ett kryddmått gurkmeja, salt o peppar. Mixa!
Men en liten rättelse - hela måltiden påstods ta 20 min att göra! Herregud, säger bara: börja i god tid, räkna med två timmar innan ni sitter vid bordet. Bara den mentala uppladdningen slukar lätt en halvtimme.


bildgåtans lösning fyrdubbel sats (så klart). 

Lunch @ dennis´March fifteenth, det var självklart för oss att fira med American pancakes.
Tack Maria och Dennis!
Receptet finns på coop.se

Grillsäsongen har börjat!


Nu är vi på banan igen. Grillspetten består av fläskfilé och grönsaker. Köttet skivades och marinerades med lime, olja, soja och örtkryddor i en timme innan. In i ugnen (vad trodde ni?!) högt uppe på maxtemperatur i 20 min. ("När de verkar klara så är de förmodligen det" som Tacoskungens morbrors fru så klokt uttryckte det.) Potatisklyftor i ugnen samtidigt, smidigt. Är man riktigt duktig så sätter man in potatisen lite tidigare så allt blir klart samtidigt. En bra sås (=enkel) är gräddfil och chili/limekrydda. (Konsum)


Bildgåta:

Hur  kommer detta att sluta? Fortsättning följer...

vispipuuro (klappgröt)


Längst in i vår frys hittades ett paket frusna lingon. Ursprung: skogarna i mellersta Finland, sommaren 2006. Inget fel på det. Tacoskungens farsa kokade gröt till kvällsmat ikväll. Ingredienser: lingon, mannagryn, socker och vatten.Receptet kommer, bara lugn.

idétorka


Vi har hankat oss fram nu utan plan ett bra tag. Förråden börjar sina och det tar så emot att åka och storhandla.
Varje dag en sistaminuten-lösning. 
Vi hade stått och stirrat ner i frysdisken på vår lokala livsmedelsbutik i 15 minuter minst i lördags,  när Tacoskungens morbror dök upp bakom butikshyllan och redde ut situationen genom att kommendera pasta med sås av räkor, hummerfond, matlagningsgrädde  och lite grönsaker. Den dagen räddad. 
Vill inte tänka på morgondagen.


På begäran:
Kålrotslåda (lanttulaatikko)  (ur "Kotiruoka" )

1/2 kg kålrot
ca 3 dl vatten
3/4 tesked salt
1-2 matskedar smör
1 matsked vetemjöl
1/4 tesked vitpeppar
1 ägg
1/2-1 matsked sirap
Skala, dela kålrot i småbitar. Koka mjuka ca 1/2 timme i saltvattnet. Mosa i kastrullen. Tilsätt smör, mjöl och blanda noggrant. Koka några minuter. Tillsätt sirap och vitpeppar. Låt svalna lite. Tillsätt ett ägg. Om det är alldeles för löst nu, tillsätt lite mer vetemjöl.
Häll i en smord ugnsform. Strö över skorpmjöl. (Helst gjort av överblivna hembakade skorpor.)
Dekorera ytan genom att skära streck i valfri formation med en skedspets. Gräddas i 200 grader i ca 40 min.
Som det sägs efter varje recept i "Kotiruoka" : Gör alltid storkok när du ändå är igång!
Vi rekommenderar att riva i lite muskotnöt. Obs! Det står inte i orginalreceptet men är något empiriskt beprövat och pålitligt.
Lycka till!RSS 2.0