Karelska piroger

 

(Bilden lånad av www.pirtinpiiras.fi)
Karelska piroger är en specialitet från östra Finland som numera äts i hela landet. De går att köpa på snabbköpet också!
degen:
2 dl vatten
1 tsk salt
1,5 dl vetemjöl
4 dl rågmjöl
Blanda ihop allt till en fast deg. Gör en stång o dela i 25 delar. Rulla degbitarna till bullar och platta ut dem till små kakor. Täck med plastfolie. Kavla ut kakorna till tunna bottnar. Använd mjöl vid kavlingen. Stapla kakorna delvis på varandra med lite mjöl emellan.  Täck med plastfolie.
fyllningen:
5 dl vatten
3 dl ris
1 liter mjölk
1,5 tesked salt
1 matsked smör

Blanda risgryn i kokande vatten. Koka 10 min. Tillsätt mjölken. Låt sjuda i 30 min. Glöm inte att röra om. Tillsätt salt o smör.
Lägg fyllning i bottnarna och vecka kanterna.

15-20 min i ugn 275 grader.
Doppa de heta pirogerna i en blandning av varm mjölk o lite smör. Lägg dem i en form o täck med smörpapper o en duk.
Servera
varma  med äggsmör.
Äggsmör:
Hacka 3 hårdkokta ägg med gaffel o blanda med 50 gr smör o lite salt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0