Karelska piroger

 

(Bilden lånad av www.pirtinpiiras.fi)
Karelska piroger är en specialitet från östra Finland som numera äts i hela landet. De går att köpa på snabbköpet också!
degen:
2 dl vatten
1 tsk salt
1,5 dl vetemjöl
4 dl rågmjöl
Blanda ihop allt till en fast deg. Gör en stång o dela i 25 delar. Rulla degbitarna till bullar och platta ut dem till små kakor. Täck med plastfolie. Kavla ut kakorna till tunna bottnar. Använd mjöl vid kavlingen. Stapla kakorna delvis på varandra med lite mjöl emellan.  Täck med plastfolie.
fyllningen:
5 dl vatten
3 dl ris
1 liter mjölk
1,5 tesked salt
1 matsked smör

Blanda risgryn i kokande vatten. Koka 10 min. Tillsätt mjölken. Låt sjuda i 30 min. Glöm inte att röra om. Tillsätt salt o smör.
Lägg fyllning i bottnarna och vecka kanterna.

15-20 min i ugn 275 grader.
Doppa de heta pirogerna i en blandning av varm mjölk o lite smör. Lägg dem i en form o täck med smörpapper o en duk.
Servera
varma  med äggsmör.
Äggsmör:
Hacka 3 hårdkokta ägg med gaffel o blanda med 50 gr smör o lite salt.

Senaste nytt från öst

Tacoskungen har fått en present från farmor i Finland. Visst är den fin? Ska man baka karelska piroger ska man självklart använda sig av en sådan här kavel. Vikten av ändamålsenliga redskap kan inte nog poängteras. Recept kommer.

Tacoskungens faster kom med högintressanta nyheter nu i helgen. En av männen bakom "Leivotaan Yhdessä" har något nytt på gång! Vi kommer att följa upp det, var så säkra.


1:a maj i Lund






Tacoskungen varierar sig.


Ingen kan grilla marshmellows som tacoskungen.

Försöker komma tillbaka

Det har varit tungt att komma tillbaka till köket efter rårakorna. Det tog på krafterna! På biblan snubblade jag över  denna bok och den verkar lovande. Det är få ingredienser i recepten och det är oftast en fördel.

På väg till jobbet en dag. Upprörande!

Omelett

Idag tänkte vi visa hur man gör en enkel men ändå väldigt smarrig omelett (ca 2 port.) Den passar perfekt till mellanmål, eller om du är lite småhungrig.


Börja med ägg. -Nej inte påskägg!


Tre vanliga ägg.


Vispa ihop äggen. Tillsätt några hackade basilikablad. Och några delade skinkskivor.


Smaksätt med lite salt och peppar.


Häll sedan röran i en stekpanna. Vänd den precis som en pannkaka efter en stund.


Lägg på delade körsbärstomater och några skivor ost så de precis hinner smälta. Vik den sen på mitten.


Och så har du fått en Omelett - lätt som en plätt! :)

See you! / Sanni & Stella :D




vårtecken



Glass från "Per tutti"  i Lund av smaken "tuggummi".


Palsternacksgratäng


Det kan funka som en bra bas i en måltid med fisk eller kött till. Vi körde med färdigpanerad torsk.
Inget revolutionerande, men lätt att göra, och vegetarianen  tyckte det var överraskande gott.

Ta 600 gr palsternackor, skiva på längden. Koka dem 2 min. i 1/2 liter buljong. Smörj en ugnsform och fyll med skivorna. Häll på  hälften av buljongen i formen. krydda mad salt och vitpeppar. Skiva några tomater och lägg på. Riven ost överst.
Lite matlagningsgrädde gör nog susen. ca 30 min i 225 grader.

rårakor

Om man går efter mottot "Så få ingredienser som möjligt" så hamnar rårakor högt upp. Ingredienser: Potatis. Riv potatis, salta o peppra, stek som tunna plättar i smör. Lingonsylt till. (Gräv i skåpet. Kanske har ni en sån här mackapär, en Mouli-Julienne,  som behöver komma ut o rastas?) I sista numret av  Mer smak fanns ett recept på tillbehör som vi provade och gillade. :En burk cannelinibönor, en vitlöksklyfta, 1/2 citron (skal o saft), 1/2 lime (skal o saft), färsk basilika, ett kryddmått gurkmeja, salt o peppar. Mixa!
Men en liten rättelse - hela måltiden påstods ta 20 min att göra! Herregud, säger bara: börja i god tid, räkna med två timmar innan ni sitter vid bordet. Bara den mentala uppladdningen slukar lätt en halvtimme.


bildgåtans lösning



 fyrdubbel sats (så klart). 

Lunch @ dennis´



March fifteenth, det var självklart för oss att fira med American pancakes.
Tack Maria och Dennis!
Receptet finns på coop.se

Grillsäsongen har börjat!


Nu är vi på banan igen. Grillspetten består av fläskfilé och grönsaker. Köttet skivades och marinerades med lime, olja, soja och örtkryddor i en timme innan. In i ugnen (vad trodde ni?!) högt uppe på maxtemperatur i 20 min. ("När de verkar klara så är de förmodligen det" som Tacoskungens morbrors fru så klokt uttryckte det.) Potatisklyftor i ugnen samtidigt, smidigt. Är man riktigt duktig så sätter man in potatisen lite tidigare så allt blir klart samtidigt. En bra sås (=enkel) är gräddfil och chili/limekrydda. (Konsum)


Bildgåta:









Hur  kommer detta att sluta? Fortsättning följer...

vispipuuro (klappgröt)


Längst in i vår frys hittades ett paket frusna lingon. Ursprung: skogarna i mellersta Finland, sommaren 2006. Inget fel på det. Tacoskungens farsa kokade gröt till kvällsmat ikväll. Ingredienser: lingon, mannagryn, socker och vatten.Receptet kommer, bara lugn.

idétorka


Vi har hankat oss fram nu utan plan ett bra tag. Förråden börjar sina och det tar så emot att åka och storhandla.
Varje dag en sistaminuten-lösning. 
Vi hade stått och stirrat ner i frysdisken på vår lokala livsmedelsbutik i 15 minuter minst i lördags,  när Tacoskungens morbror dök upp bakom butikshyllan och redde ut situationen genom att kommendera pasta med sås av räkor, hummerfond, matlagningsgrädde  och lite grönsaker. Den dagen räddad. 
Vill inte tänka på morgondagen.


På begäran:




Kålrotslåda (lanttulaatikko)  (ur "Kotiruoka" )

1/2 kg kålrot
ca 3 dl vatten
3/4 tesked salt
1-2 matskedar smör
1 matsked vetemjöl
1/4 tesked vitpeppar
1 ägg
1/2-1 matsked sirap
Skala, dela kålrot i småbitar. Koka mjuka ca 1/2 timme i saltvattnet. Mosa i kastrullen. Tilsätt smör, mjöl och blanda noggrant. Koka några minuter. Tillsätt sirap och vitpeppar. Låt svalna lite. Tillsätt ett ägg. Om det är alldeles för löst nu, tillsätt lite mer vetemjöl.
Häll i en smord ugnsform. Strö över skorpmjöl. (Helst gjort av överblivna hembakade skorpor.)
Dekorera ytan genom att skära streck i valfri formation med en skedspets. Gräddas i 200 grader i ca 40 min.
Som det sägs efter varje recept i "Kotiruoka" : Gör alltid storkok när du ändå är igång!
Vi rekommenderar att riva i lite muskotnöt. Obs! Det står inte i orginalreceptet men är något empiriskt beprövat och pålitligt.
Lycka till!



boktips


Denna bok bör finnas lättillgänglig i varje hem, bredvid bibeln.

Boktips

Boken nedan är en riktig dyrgrip och har en självklar plats i köket. Tacoskungens farsa har träffat mannen till höger, som signerat boken. För att förekomma framtida intresserade kan vi avslöja att vi funderar på att få den översatt och utgiven. Men av rädsla för att en översättning inte skulle göra orginalet rättvisa, det går ju alltid nyanser förlorade i en sådan process, så tvekar vi.

RSS 2.0